HTML pe intelesul tuturor - ghid practic pentru crearea paginilor web

 

 

 

15.5. Tipurile de caractere folosite

Daca simtiti un impuls irezistibil sa folositi un tip de caracter (font) incredibil de aspectuos sau unul care reproduce scrisul de mana, sfatul meu este sa va retineti un astfel de impuls.

Una dintre multitudinea de variabile din webdesign o constituie si disponibilitatea unor anumite fonturi pe computerele vizitatorilor.

De exemplu, daca folositi pentru afisarea textului un font ce se gaseste in computerul vostru, cum ar fi Palatino, dar acesta nu se gaseste si in computerul unui vizitator, browserul va inlocui fontul respectiv cu altul implicit, cum ar fi Times New Roman sau Arial. Acest lucru va avea drept consecinta schimbarea drastica a aspectului paginii afisate si toata straduinta voastra pentru realizarea unui site atractiv va ramane fara rezultat.

Pentru o maxima compatibilitate a tipurilor de caractere intre diversi utilizatori si diverse browsere, sunt recomandate trei familii de fonturi:

  • Familia fonturilor fara picioruse (Sans-serif)

Arial, Verdana, Geneva, Helvetica, Sans-serif

  • Familia fonturilor cu picioruse (Serif)

Times, Times New Roman, Georgia, Serif

  • Familia fonturilor monospatiate (Monospace)

Courier, Courier New, Monospace

 

Evident, exista si metode de a folosi fonturi deosebite intr-o pagina web. Cea mai simpla dintre acestea este de a transforma textul respectiv intr-o imagine, folosind o serie de programe adecvate. Dar, cum totul are un pret, acesta va contribui la cresterea dimensiunii paginii web si, implicit, la o incarcare mai lenta.

Am tot amintit de diversitatea browserelor existente. Nu va opreste nimeni sa descarcati o copie a fiecaruia dintre ele, mai ales ca sunt gratuite, si sa le instalati in propriul computer. Astfel veti putea testa propriul site pe cateva dintre cele mai folosite browsere (Internet Explore, Netscape Navigator, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome).

Legat de Netscape Navigator va informez ca este oficial “mort”, incepand cu 1 martie 2008 nu se mai acorda niciun fel de suport pentru niciuna dintre versiuni si nu vor mai fi realizate alte versiuni noi (sursa http://archive.netscape.com/).

 

Combinarea culorilor in ghid programare limbaj htmlPUBLICAREA UNUI SITE in ghid programare limbaj html