HTML pe intelesul tuturor - ghid practic pentru crearea paginilor web

 

 

CAP. 7. FOLOSIREA IMAGINILOR

 

7.1. Tipuri de imagini

Deoarece nu toate tipurile de imagini sunt suportate de browsere, vom proceda mai intai la o trecere in revista a principalelor tipuri de fisiere ce pot fi utilizate in documentele web.

Singurele tipuri care pot fi utilizate fara restrictii in browsere sunt urmatoarele:

GIF: Graphic Interchange Format, sunt imagini care au maximum 256 de culori. Formatul GIF este cel mai bun pentru redarea imaginilor de tipul logo-uri, pictograme si butoane. Este formatul cel mai raspandit pe Internet.

O categorie aparte a acestui format o constituie fisierele animate de tip GIF care contribuie la obtinerea unor efecte  deosebite.

JPG, JPEG: Joint Photographic Expert Group, sunt imagini care pot avea pana la 16,7 milioane de culori. Formatul JPEG este recomandat pentru redarea fotografiilor si a altor imagini are necesita o claritate deosebita.

Mai exista cateva formate care pot fi utilizate, dar cu anumite rezerve, intrucat nu vor fi recunoscute in toate browserele, fiind recomandata convertirea lor cu programe specializate (Adobe PhotoShop, Corel PhotoPaint etc.) in formatele prezentate anterior. Aceste formate sunt:

PNG: Portable Network Graphics

BMP: MS Windows BitMaP

TIFF: Tagged Image File Format

PCX: PC Paintbrush Format

La alegerea unei imagini trebuie avut in vedere faptul ca cele de dimensiuni mari (ne referim la dimensiunea fisierului, nu la suprafata imaginii) vor incetini in mod considerabil incarcarea unui document web. O pagina web care contine multe imagini se va incarca mult mai greu decat o pagina web care contine mai mult text si mai putine imagini. De aceea trebuie sa realizati un echilibru intre rapiditatea de incarcare si design-ul site-ului.

 

Aplicatie practica htmlInserarea imaginilor in ghid programare limbaj html